Impingement – med en liten korrigering försvann smärtan

Impingement

Jag skrev ju igår om att jag har lite känningar i vänsterarmen, eller jag har ont när jag gör vissa rörelser.
I går skulle vi göra clean och jerks på första delen av passet.
Att få upp stången från marken funkar, men det är när jag ska ner med den som det gör ont i överarmen.
Att det är en överansträngning, en impingement, är det nog ingen större tvekan om dessvärre.

”Impingement är ett mycket vanligt överbelastningsbesvär som leder till smärta i axeln och/eller i övre delen av överarmens utsida eller fram- eller baksida. Den drabbade upplever smärtan framför allt vid armrörelser. Det kan vara stark huggande smärta, värk, ömhet, kraftlöshet eller stelhet. Smärtan eller värken vid impingement beror på skada i någon eller flera av följande vävnader i axeln; bursa subacromialis (slemsäck), supraspinatus, infraspinatus, subskapularis sena eller senfäste eller långa bicepssenan.

Impingement är en av våra vanligare skador. Det är vanligare att personer kring 40 år och uppåt drabbas. Det är också vanligare att kvinnor drabbas. Personer med mycket arbete eller idrottande med armar i axelhöjd löper större risk att drabbas.”

Jag känner ju igen det här eftersom jag haft det tidigare, även om det inte på långa vägar är lika ont nu.

Med en enkel korrigering försvann smärtan

Med Joels hjälp så tittade vi på min rörelse när jag tar ner stången och kunde då se att jag förmodligen lärt in ett rörelsemönster som mina axlar inte mår riktigt bra av. Just när jag ska ta ner stången framför kroppen, håller jag emot på ett sätt som ger en belastning.
Och när det är tunga vikter på stången så är det klart att det kan ge en oönskad påfrestning.
Nu korrigerade vi och rättade till rörelsen ytterst lite, men då kunde jag göra rörelsen korrekt och i stort sett utan någon smärta alls!
Jag valde sen att köra resten av blocket med ganska låg vikt, för att inte belasta så mycket utan istället fokusera på att få in rätt rörelse.

Mer vila och smärtlindring

Men det är ju inte så att smärtan är helt borta såklart. Det hugger till när jag drar på mig jackan och i andra vardagsrörelser.
Men med rehabövningar och genom att undvika provocerande belastning så kommer jag nog vara helt smärtfri inom några veckor.

impingement

About Camilla Lind

Page with Comments

    1. Ja, verkligen! Att ha en skada är ju inte roligt, en vill ju träna på liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *