Om att sluta röka – jag firar sex år som rökfri

Om att sluta röka – jag firar sex år som rökfri

Sex år som rökfri 

Numera tänker jag inte så mycket på det där med cigg längre, men det fanns en tid när jag rökte som en borstbindare och inte tränade jag heller. För sex år sen tog jag ett av de absolut bästa besluten i mitt liv. Jag skulle bli en icke-rökare!

Om att bestämma sig för att sluta röka

Jag fick en bok. ”Äntligen icke-rökare” (Allen Carr) av en kompis.
Jag läste den i omgångar under en månad och tog sen mitt beslut.

Den 10/1 -2011 slutade jag och jag har aldrig börjat igen.
Det finns tusen ursäkter att inte sluta men lika många att faktiskt göra det. Jag ville verkligen bli rökfri.
Jag ska inte säja att det var lätt, för det var det verkligen inte. De tre första veckorna var hemska men jag tog en dag i taget. Varje gång suget efter en cigg kom så tänkte jag som ett mantra ”det är inte synd om mig, jag röker inte”.

Vilken cigarett smakar verkligen gott? Om du anstränger dig att verkligen känna vad det smakar? Kanske den du röker på morgonen eller direkt efter maten. Alla andra kan du förmodligen sluta med direkt.

Räkna hur många cigaretter du röker av vana. För att någon annan röker, för att du alltid röker efter maten, före maten, när du går till bilen, innan du går in i affären, när du kommer ut från affären, när du pratar i telefon, när du dricker alkohol eller kaffe. Listan kan göras lång.
Visst är det ett beroende men det är till stor del ett vaneberoende. Nikotinets beroende kan du bryta relativt enkelt och på rätt kort tid.
Men vanans makt sitter i otroligt mycket hårdare än så.

sluta röka

Du dödar dig själv långsamt

Varje gång du tänder en cigarett så förstör du din kropp lite till. Och dessutom ger du någon annan dina pengar för att ska kunna fortsätta att göra det. Någon tjänar big money på att du långsamt tar död på dig själv.

Visst, vi ska alla dö nån gång. Men allvarligt, varför ska du riskera sitta där med KOL en dag och inte ens kunna andas?
Att hosta så du kräks varje gång du tänder den där ciggen. Att riskera få cancer (jo, jag vet att man kan få det ändå, men dumt att chansa liksom).
Att alltid lukta illa. För det gör du. Du stinker. Du är också osocial, för att du hela tiden tänker på när du ska kunna tända nästa cigarett och det är viktigare än allt annat.

Du får också en massa rynkor runt munnen och din hy har en gråaktig ton. Jag kan räkna upp fler saker men har egentligen en fråga till dig som röker.
Vad är det du får ut av rökningen? Förutom en massa dåliga saker. Kan du nämna en endaste hälsosam sak?………………… nej, jag trodde inte det heller. För det finns ingen. Säj att det lugnar dig, att det tröstar dig, att det håller dig sällskap, att ciggen är din kompis. Jo, visst är det så men att göra slut med den där kompisen, det är det bästa beslutet du någonsin kan ta för din (och andras) hälsas skull. Och om du tycker att nikotinet lugnar dig? Då kan jag berätta att när nikotinet är ute ur kroppen så blir kroppen lugn. Ju mer nikotin du drar i dig, desto mer stressar du kroppen.

Att röka är ditt val  och hur är det med viktuppgång

Jag tjatar aldrig på någon att sluta röka.
Men jag tycker att man ska ta sig en ordentlig funderare över varför man röker och om man tycker att det är värt dålig hälsa (tycker du inte att du mår dåligt av rökningen så kanske du tycker att det är jobbigt att typ alla tycker att du stinker)  och att dessutom kostar det sjukt mycket pengar.
Och eftersom jag har 20 års erfarenhet av att vara rökare och sex års erfarenhet av att vara rökfri så vet jag faktiskt vad jag pratar om.

Många använder en eventuell viktuppgång som anledning till att fortsätta röka. Och visst, jag kan inte lova att du inte går upp i vikt.
Jag gick upp i vikt och jag fick dessutom hypotyreos (om det har ett samband med att jag slutade röka vet jag inte men jag misstänker det) men ändå. Det är värt det. Det är värt det varenda dag i resten av mitt liv.
Man kan gå ner i vikt och man kan må bra med några kilon för mycket. Men får du cancer eller kol av rökningen, då kommer du aldrig att må bra igen.

smoking

 

About Camilla Lind

Page with Comments

  1. Vajert. Sluta röka är det svåraste men bästa som jag har gjort. Rökte 35 år. Helknäppt! Nu 28 år rökfri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *