Kan en del äta precis vad de vill?

Kan en del äta precis vad de vill?

En sak som jag tror att många överviktiga, oavsett antal överviktskilon, funderar på är att man tror att smala och normalviktiga människor kan äta vad de vill, hur mycket de vill och när de vill.
En del tar en bulle till kaffet på förmiddagen, en tårtbit på eftermiddagsfikat och äter en chokladbit på kvällen. Men de går minsann inte upp ett endaste litet gram.
I alla fall har jag tänkt så, helt ärligt så har jag tänkt så jättemånga gånger, med en känsla i magen av att livet är är lite orättvist.

Fast vad vet vi egentligen

Vi vet inte om det vi ser är hela sanningen. Kanske var det enda dagen på hela veckan som den här personen åt lite sämre. Den här personen äter kanske bra 80% av veckan och mindre bra 20%. Och gör det omedvetet. Eller medvetet.
Jag tror att den stora skillnaden är att normalviktiga människor (inte alla såklart) har ett lite mer okomplicerat förhållande till mat och sötsaker, än vi som är överviktiga.
Man tar kakan till kaffet och sen är det inte mer med det.  De tänker inte att nu är dagen ändå körd, så nu kan jag äta hur mycket skit jag vill idag.
Eller så avstår de kakan och tänker inte mer på det heller. Vi som har en överviktsproblematik tänker nog väldigt mycket mer på mat och sötsaker.
Men man måste också komma ihåg att smal/normalviktig inte är detsamma som sund och hälsosam.
Det finns massor med smala människor som är feta inuti, som aldrig rör på sig och som äter mycket skit.

Äta för att orka

Det finns många anledningar till att äta bra mat. Den bästa anledningen är att man får så oerhört mycket bättre ork och blir piggare och gladare om man äter en bra och balanserad kost.
Med hundra olika dieter (typ) bakom mig så försöker jag landa i att äta riktig mat med mycket grönsaker till och begränsa intaget av skit.
80% bra mat och 20% mindre bra liksom.
Jag vet ju att bra mat gör att jag orkar träna. Det gör att jag blir starkare och att mina muskler tar mer plats och puttar bort fettet.
På skitmat eller ingen mat alls bygger man ingen hållbar och stark kropp!

 

About Camilla Lind

Page with Comments

  1. Jättebra poäng! Bra mat är bra mat oavsett, och man behöver den för att ORKA. Sen finns det dem som är som jag, som ibland toppar med kakor för att man inte vet vad annat man ska ta till för att man alltid är hungrig och går NER i vikt om man inte ständigt tänker på att äta ordentligt. Så smal är verkligen inte alltid lika med att ha ett okomplicerat förhållande till mat. Alla har nog sina typer av ”problem”, och jag tror (tyvärrr) det är få som har det sådär okomplicerat som det borde vara.

    1. Nej, du har helt rätt Malin. Visst finns det samma problematik men från andra hållet.
      Men jag hoppas ändå att det är fler som har ett okomplicerat synsätt på mat än vad det är som har problem. Kram 💕

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *